tirsdag den 19. februar 2013

Undgå aluminiumspartikler i maden


Fra aluminium til hårdanodiseret aluminium
- undgå aluminiumspartikler i maden
 
Igennem de seneste år har vi set flere og flere producenter af kogegrej levere alternativer i hårdanodiseret aluminium.
På verdensmessen i sommers, så vi flere kendte producenter være med på denne bølge: Jetboil, MSR, Firemaple, Trangia, Optimus m.fl
Hårdanodisering kaldes også anodisering, aluksering eller eloxering.
Metoden giver mulighed for at tilføje aluminiumsoverfladenbeskyttende egenskaber, hvilket hindrer skadelige aluminiumspartikler i at slippe ud i maden som kan ske når fødevarer i aluminiumsgryder tilføres salt og anden syre.
Produktet tilføres i processen et stærkt oxidlag med en tykkelse på mellem 25 - 150 my, hvilket resulterer i en mere slidstærk overflade.
Vær derfor opmærksom på om du blot koger vand i dine gryder, eller om du også benytter dem i madlavningen, og derved risikerer at tilberede føde med aluminiumspartikler, for at undgå ophobning af de skadelige aluminiumspartikler i kroppen.
     
Læs mere detaljeret hos miljøstyrelsen: Miljøstyrelsen
 
 

6 kommentarer:

  1. Så, når man tilbereder mad i sin Trangia, bør den så være hardanodized eller hvad?

    Virtually yours,
    David

    SvarSlet
  2. Ja, det er jo så en rigtig god idé, efter hvad vi har forstået

    Hilsner

    Peter
    /SpejderGEAR

    SvarSlet
  3. Tak. Det er lidt uklart beskrevet i jeres artikel, og miljøstyrelsens var alt for uoverskuelig.

    Virtually yours,
    David

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var lidt af en omgang at skulle igennem - vi måtte også have en hjælpende hånd :)

      Men kort fortalt, så frigives der aluminiumspartikler fra aluminiumsgryder under madlavning, når oxid laget som dannes af luften henover aluminiumen ødelægges af salt.

      Hilsner

      Peter
      /SpejderGEAR

      Slet
  4. Generelt beskytter anodiseringen overfladen imod de fleste nedbrydelige effekter. Processen forøger tykkelsen af det naturlige oxidlag igennem en elektrolytisk proces. Eneste downside er reduktion af den elektriske ledningsevne på overfladen og en svaghed overfor termisk stress.

    SvarSlet
  5. Hvad så med kedlen, bør den ikke også være af hårdanodiseret aluminium?

    Der kan vel også blive overført aluminium i vand, hvis man brygger kaffe eller te nede i kedlen eller hvad...?

    Kan man overhovedet købe kedlen på 0,9 l i hårdanodiseret aluminium?

    Venlig hilsen
    Mona, Holstebro

    SvarSlet